fredag 6. mars 2009

Pseudovitenskap

NEP politikken under Lenings styre, sørget for å tilfredstille opprørske bonder og borgere, gjennom å "kapitalisere" midlertidig planøkonomi. Dette førte til bedre levevilkår for folk, frie markeder, og ga dem stor ytringsfrihet. Men denne politikken fikk rask sitt avvikling, etter Lenings død, kom Stalin til makten i 1927, etter å ha vunnet maktkamp mot Trotskij. Han orgaiserte den nye 5 årsplanen, som i løpet av denne perioden skulle landet industrialiseres, øke produksjon av kull, jern, stål, maskiner, øke arbeidskraft i industribygg, og innførte tvangskollektivisering, som tvang bøndene til å arbeide i kollektiver, dermed miste alt de hadde av privat jord. Bøndene som protesterte, "Kulakker" som betyr knyttneve (mot staten) ble sendt til Gulag til exil og satt i slavearbeid. Ved fordel ble det brukt traktorer over store områder land.

Sovietisk vitenskap var mer basert på kommunistiske ideal, noe som Lysenko klarte å overbevise Stalin, om at hans forskinger var "sosialistisk" og "borgerlige", og Mendels teori som "vest-kapitalistisk" kjent som Mendelisme og at den overhodet ikke stemmte med kommunistiske krav. Lysenko steg raskt opp mot politiske nivåer, mens rivalene ble igjen sittende se på. Lysenkos innflytelse i Stalins politikk førte til massearrestasjoner av tidligere Soviet-lojale vitenskapsmenn, biologer, forskerer som praktiserte mendelisme. Disse ble sendt til Gulager eller torturert til de tilstod at de var "fiende av folket", "sabotører"(innsendt destruktive agenter).


Lysenko ble utnevtnt som president av Genetisk Institut i USSR Vitenskapsakademi i 1940, og hans teorier om "miljøpåvirket arvelighet" endte med full seier under en konferanse i 1948. Mange andre sovietiske biologer mistet sitt karriere, sånn at moderne genetikk forsvant å eksistere som vitenskap, og en Pseudovitenskap tok plass. Pseudo kommer fra gresk og betyr "løgn" "falsk". Lysenko beholdte sitt posisjon av makt selv etter Stalins død, under Nikita Krutchevs regime, til 1964.


Til konklusjon spør vi oss selv; Hvordan kunne et slikt Totalitær stat basert på vitenskapens grunnlag, akseptere et slikt "barfot" vitenskapsmann som Lysenkos naive arvelov. Mange mener at det var et resultat av stalinismen, hva enn Lysenko fortalte Stalin som ga sin støtte, er med å gjøre at denne teknologien kan privatiseres og dermed føre til kapitalisme.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar